Una Economia per a la Vida

Benvinguda a aquest projecte de la Xarxa de l'Economia Solidària del País Valencià (REAS-PV)!
Pretenem facilitar i acompanyar la generació d’espais de trobada entre entitats de l’Economia Social i Solidària relacionades amb qüestions clau en la transició ecosocial que ens interpel·la.

Espais de trobada a tot el País Valencià

Som conscients que els ritmes de treball quotidians a les nostres entitats sovint són difícils d’encaixar amb la construcció d’aquests espais per a la reflexió compartida, la intercooperació, el treball en xarxa i la planificació estratègica.

Per això, des de REAS-PV, volem aprofitar els recursos humans i materials que tenim a la nostra disposició i posar-los al servei d’aquest gran repte, promovent espais i oportunitats de trobada de les nostres entitats, però també oberts a la participació i complicitat necessària d’altres agents amb qui compartim valors.

Abordem projectes col·lectius sobre les cures a Castelló de la Plana

Aquesta activitat està dirigida a les iniciatives comunitàries incipients que volen contribuir a una nova organització social de les cures, basada en pràctiques més democràtiques i justes.

Divendres 5 de maig a les 16:45h​

Potenciem l'accés a l'habitatge cooperatiu a Alacant

Aquesta sessió estarà centrada en l’habitatge cooperatiu com a opció per a construir nous models de vida més col·lectius i sostenibles.

Diumenge 21 de maig a les 10:30h

Avancem en sobirania alimentària i consum responsable a Picassent

En aquesta activitat abordarem el consum agroecològic conscient, els seus reptes i potencialitats cap a la sobirania alimentària.

Dissabte 27 de maig a les 10:30h

Cures comunitàries

La pandèmia ha posat de manifest una crisi que ja venia arrossegant-se en les nostres societats, vinculada a la incompatibilitat entre un model econòmic centrat en el creixement material sense límits, mentre es descuiden tasques fonamentals per al manteniment de la vida com són les cures i l’atenció a les persones. La precarietat laboral i de vida, la soledat no desitjada, la segregació i exclusió de la comunitat o la sobreexplotació de les dones i les migrants són algunes de les seues conseqüències més flagrants.

Aquesta activitat està dirigida a les iniciatives comunitàries incipients que volen contribuir a una nova organització social de les cures, basada en pràctiques més democràtiques i justes, des de la responsabilitat col·lectiva, la concepció de la interdependència com a condició humana fonamental i l’aposta per l’autonomia personal en la presa de decisions vitals.

Amb la participació de:

De la Cooperativa La Ciutat Invisible, una de les entitats que gestionen l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona Coòpolis, des d’on assessoren i acompanyen projectes cooperatius.

Cooperativa de treball associat en l’àmbit de les cures, forma part de la iniciativa d’intercoperació Prescrivim Cura Digna. Coneix Ca l'abril i Cura Digna

Cooperativa de consum formada per persones jubilades actives que aposten per l’autonomia i la qualitat de vida a la llar el màxim de temps possible. Coneix +65

Projecte associatiu dedicat a l'autogestió de l'Assistència Personal per part de persones amb diversitat funcional i necessitat de suports humans. Amb seu a Castelló de la Plana i activitat des del 2021. Coneix l'OVI

El Telar-Consultoria Social, Xarxa d’Assistents Personals “Sole Arnau Ripollés”

  • Crear xarxa i compartir coneixements entre projectes locals relacionats amb una nova organització social de les cures.
  • Oferir suport i assessorament extern als projectes més incipients.
  • Obrir espais de reflexió col·lectiva sobre les cures i com les entenem.

Comptarem com a convidades amb iniciatives exitoses que, adoptant diferents models organitzatius, han aconseguit tirar endavant projectes respectuosos amb els drets laborals de les persones cuidadores i alhora amb el benestar i autonomia de les persones usuàries. Ens explicaran la seua experiència i oferiran assessorament als projectes més recents perquè puguen tirar endavant.

  • ODS 3 (salut i benestar)
  • ODS 5 (igualtat de gènere)
  • ODS 8 (treball decent i creixement econòmic)
  • ODS 10 (reducció de les desigualtats)
  • ODS 12 (producció i consum reponsables)
  • Facilitar l’intercanvi de coneixements entre iniciatives.
  • Cohesionar i enfortir el moviment cooperatiu en cessió d’ús per tal de fer front als reptes de futur.
  • Identificar aquests reptes per a comencar a definir futures accions.

Es valoraran, mitjançant un qüestionari previ,  els coneixements adquirits i experiències en diferents àmbits de les iniciatives d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús al País Valencià. A partir d’aquests resultats, es dinamitzarà l’intercanvi de sabers i experiències. A més, es realitzarà una activitat de cohesió i gestió emocional que contribuïsca a l’enfortiment dels llaços entre projectes i contribuïsca a afrontar els futurs reptes. Per últim identificarem juntes aquests reptes, per tal de definir futures línies d’acció col·lectiva.

  • ODS 3: Salut i benestar
  • ODS 5: Igualtat de gènere
  • ODS 6: Energia assequible i no contaminant
  • ODS 10: Reducció de les desigualtats
  • ODS 11: Ciutats i comunitats sostenibles
  • ODS 12: Producció i consum responsable
  • ODS 13: Acció pel clima

Les Claus, podcast de CRÍTIC amb vuit episodis sobre l’habitatge cooperatiu.

Jornada “Cooperativisme d’habitatge. Moment d’oportunitat o estancament?”, organitzada per l’Ajuntament de Castelló, REAS-PV i Domèstiques.

Habitatge cooperatiu

L’actual concepció de l’habitatge com una mercaderia més, estretament vinculada als mercats financers, ha obert la porta a l’especulació i els abusos, de manera que es posa en perill un dret fonamental com és l’accés a l’habitatge. Les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús, junt amb l’habitatge públic, pretenen ser una ferramenta per a superar aquesta visió mercantilista, posant en el centre el valor d’ús de l’habitatge per damunt del seu valor de canvi.

A més, es tracta d’una proposta que integra valors com la sostenibilitat mediambiental en la construcció, l’eficiència energètica, l’optimització de recursos mitjançant instal·lacions comunes i nous models compartits de cures al llarg del cicle vital de les persones.

Aquesta activitat està organitzada en col·laboració amb Cohabitem, la Coordinadora per la regulació amb finançament públic del cohabitatge valencià. Després d’haver detectat la necessitat de compartir coneixements entre diferents iniciatives d’aquest tipus al País Valencià, volem oferir un espai perquè aquest intercanvi es porte a terme i siga profitós. A més, aquesta jornada servirà per a marcar nous reptes i objectius compartits, donats els avanços aconseguits en matèria de regulació i finançament per part de les adminstracions públiques valencianes.

Amb la participació de:

Sobirania alimentària i consum responsable

Des de fa anys, la defensa de la sobirania alimentària i l'elecció de consumir d'una manera responsable han sigut tasques primordials en el nostre territori. En l'última dècada, eren nombrosos els grups de consum que es podien mapejar en el nostre territori, igual que iniciatives de productores i productors, botigues cooperatives i entitats que treballen en aquest marc.

Després dels anys de pandèmia alguns projectes, sobretot productius, ens han deixat; uns altres han començat i altres s'han transformat; i moltes de nosaltres a penes ens coneixem o hem perdut el contacte.

Aquesta activitat intentarà, de manera humil, re-connectar-nos a totes aquelles (consumidores, productores, entitats…) que pensem que la sobirania alimentària ha de ser una lluita principal en el nostre territori i que el consum responsable és una de les eines més potents que tenim per a aconseguir-la.

  • Identificar el moment en el qual es troben els i les agents clau vinculats a la sobirania alimentària i al consum responsable.
  • Imaginar un possible escenari futur en el qual teixir aliances entre aquests agents.

Per a aquesta activitat comptarem amb una professional de la facilitació i de la temàtica, Teresa Sempere.

Durant el matí durem a terme un taller per a reflexionar juntes sobre el moment actual en què ens trobem les persones productores, els col·lectius i les entitats que treballem i estem vinculades a la sobirania alimentària i al consum responsable.

Volem analitzar entre totes l’escenari en què estem i visibilitzar les aliances que existeixen entre nosaltres; però també volem imaginar i pensar cap a quins escenaris volem caminar i quins tipus d’aliances i xarxes desitjaríem construir.

  • ODS 2 (fam zero)
  • ODS 3 (salut i benestar)
  • ODS 5 (igualtat de gènere)
  • ODS 7 (Energia assequible i no contaminant)
  • ODS 8 (treball decent i creixement econòmic)
  • ODS 11 (Ciutats i comunitats sostenibles)
  • ODS 12 (producció i consum reponsables)
  • ODS 13 (Acció pel clima)
  • ODS 15 (Vida d’ecosistemes terrestres)

Zona infantil

Si vens en família a qualsevol de les tres activitats,
podreu gaudir d’un espai infantil dinamitzat per Carmen Gimeno, tallerista i educadora ambiental.

Amb la col·laboració de

Un projecte finançat per

Coneix més de REAS-PV

Som projectes econòmics que compartim els principis de l'Economia Solidària:
equitat, treball digne, sostenibilitat ecològica, cooperació, repartiment just de la riquesa i compromís amb l'entorn.

Desplaça cap amunt

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca