Reas País Valencià – Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària (REAS-PV) és una associació sense ànim de lucre fundada en 2014 amb la missió fonamental de crear una xarxa d’entitats per a potenciar l’Economia Solidària com un instrument que permeta desenvolupar una societat més justa i solidària, caminant cap al desenvolupament sostenible i tenint en compte la interdependència de l’econòmic, el social, l’ambiental i el cultural.
L’Economia Solidària part d’una consideració alternativa al sistema de prioritats en el qual actualment es fonamenta l’economia capitalista. Es tracta d’una visió i una pràctica que reivindica l’economia com a mitjà —i no com a fi— al servei del desenvolupament personal i comunitari, com a instrument que contribuïsca a la millora de la qualitat de vida de les persones i del seu entorn social.
La fi principal de REAS País Valencià és fer possible aqueixa altra manera d’enfocar i gestionar l’economia, a través de potenciar, secundar i coordinar les iniciatives associatives, empresarials, econòmiques i financeres que estan compromeses amb els sis grans principis de la Carta Solidària, que resumim a continuació:
- Igualtat – Equitat. Satisfer de manera equilibrada els interessos respectius de totes les persones protagonistes interessades per les activitats de l’empresa o de l’organització (treballadors/es, empresaris/àries, soci(e)s de l’associació o accionistes de l’empresa, clients/es, proveïdors/es, comunitat local, nacional i internacional…
- Treball. L’objectiu és crear ocupacions estables i afavorir l’accés a persones desfavorides o poc qualificades. Assegurar a cada membre del personal condicions de treball i una remuneració digna, estimulant el seu desenvolupament personal i la seua presa de responsabilitats.
- Medi ambient. Afavorir accions, productes i mètodes de producció no perjudicials per al medi ambient a curt i a llarg termini.
- Cooperació. Afavorir la cooperació en lloc de la competència dins i fora de l’organització.
- Sense caràcter lucratiu. Les iniciatives solidàries no tindran per fi l’obtenció de beneficis, sinó la promoció humana i social, la qual cosa no obsta perquè siga imprescindible equilibrar el compte d’ingressos i despeses, i fins i tot, si és possible, l’obtenció de beneficis. Ara bé, els possibles beneficis no es repartiran per a benefici particular, sinó que es revertiran a la societat mitjançant el suport a projectes socials, a noves iniciatives solidàries o a programes de cooperació al desenvolupament, entre altres.
- Compromís amb l’entorn. Les iniciatives solidàries estaran plenament incardinades en l’entorn social en el qual es desenvolupen, la qual cosa exigeix la cooperació amb altres organitzacions que afronten diversos problemes del territori i la implicació en xarxes, com a únic camí perquè experiències solidàries concretes puguen generar un model socioeconòmic alternatiu.
Pots conéixer els entitats que formem part de REAS País Valencià en l’apartat: MAPA D’ENTITATS.