jornades
octubre-novembre 2023
Idearia valenciana
Un procés per fomentar el treball en xarxa i la participació
Tres trobades estratègiques
per apropar nous futurs possibles
Vivim temps d’incerteses. Els efectes que tenen les múltiples crisis sobre les nostres vides evidencien la voracitat i la insostenibilitat del capitalisme, un model econòmic insaciable que prioritza l’acumulació privada de riquesa per sobre de la vida humana i del planeta. Davant aquest panorama es fa inajornable treballar per apropar nous escenaris de futur, una tasca que demanda la participació d’associacions, cooperatives, sindicats, xicotet comerç, moviments socials, etc.
En aquest marc, des de la Xarxa de l’Economia Solidària del País Valencià portem treballant des de finals del 2022 tres àmbits estratègics per a l’Economia Solidària i els moviments socials del nostre territori. En concret l’habitatge, les cures i la sobirania alimentària. Així, dins del projecte Una Economia per a la Vida +info duguérem a terme diferents activitats amb diversos agents clau d’aquests àmbits. Ara, amb aquestes noves jornades donem continuïtat a aquests treballs per continuar consolidant i enfortint aquells projectes econòmics i socials amb vocació transformadora existents al voltant d’aquests eixos i atansar amb la participació de totes aquests nous futurs possibles.
1. procés SOBIRANIA ALIMENTÀRIA
-
Dies:
1. Activitat per videconferència: Dimarts 3 d'octubre.
2. Activitat presencial: Dissabte 4 de novembre. -
Lloc:
Activitat presencial Dissabte 4 de novembre. De 10:30h a 14h. L'aixada com eixida. Vía Senda, 26, 46229 Picassent, València.
Formulari d'inscripció per a aquelles persones no inscrites encara. -
Programa:
Objectiu sessió presencial: Concretar necessitats i solucions a aportar des de l'economia social i solidària als diferents projectes, per a que des d'ací es puguen traçar línies de lluita concretes.
Descripció: La jornada constarà d'un taller durant el matí amb dinar inclós (gratuït). A més l'organització pot facilitar econòmicament la mobilitat (indicar al formulari)
- Què necessitem els diferents projectes per poder avançar de forma coordinada, mancunar serveis, calendaritzar activitats etc..?
- Quines línies d'acció volem prioritzar per a un treball en xarxa?
- Quines solucions podem aportar ja des dels projectes que estan funcionant?
- Com avancem cap a una economia circular, el més fora possible del sistema capitalista?
Pensem que cal posar les bases necessàries per a que els projectes de la Sobirania Alimentària puguen tindre eines per millorar el seu dia a dia. -
Dinamitza:
Pablo Torró. Ha sigut membre d’Enginyeria Sense Fronteres València des d’on varen treballar per formar la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià. També ha treballat com a tècnic de la XES en “El Teler Cooperatiu” al Vallès Occidental per realitzar el Pam a Pam.
3. PROCÉS HABITATGE COOPERATIU
-
Dies:
1. Activitat per videconferència: Dijous 19 d'octubre.
2. Activitat presencial: Dissabte 11 de novembre. -
Lloc i horari:
Activitat presencial Dissabte 11 de novembre. De 10:30h a 14h. Casa de la Marquesa de Gandia (Passeig de les Germanies, 1).
Per favor emplena el formulari d'inscripció per ajudar-nos a planificar les dinàmiques: -
Programa:
Objectiu sessió presencial: Definir de forma col·lectiva les necessitats i serveis per a la professionalització dels grups.
Descripció: Taller presencial que s'organitzarà en dos apartats: una primera part on repassem les fases d’acompanyament i consolidació dels grups, així com els serveis professionals adscrits, per tal que cada grup identifique en quina situació es troba; i una segona part per definir junt al grup de professionals vinculat a FECOVI les oportunitats per mancomunar o establir serveis concrets.
. -
Dinamitza:
Domèstiques. Iniciativa formada per les Cooperatives Crearqció i El Rogle que es dedica a la recerca i impuls de cooperatives d’habitatge en cessió d’ús. El seu principal objectiu és l’arrelament d’aquest model a la realitat valenciana, mitjançant un doble vessant d’investigació i acció.
2. PROCÉS CURES I TREBALL DIGNE
-
Dies:
1. Activitat per videconferència Dijous 5 d'octubre.
2. Activitat presencial Dissabte 18 de novembre. -
Lloc:
Per concretar.
-
Programa:
Objectiu sessió presencial: donar continuïtat a la posada en comú de malestars que es va realitzar durant la primera sessió online, tractant d’estructurar solucions i escenaris desitjables de cara al futur en relació a les principals problemàtiques pròpies del sector de les cures.
Descripció: la jornada es dividirà en dues parts. La primera part consistirà en una taula rodona on comptarem amb la ponència d'un parell de persones que treballen per la dignificació del sector de les cures, tractant de generar un debat col·lectiu al voltant de la qüestió, mentre que a la segona part es realitzará un taller participatiu per tal de poder buscar causes i possibles sol·lucions als principals malestars que es van expressar al llarg de la pimera jornada online. Tot acompanyat de menjar i beguda gratuïts que facen més agradable la jornada. -
Dinamitza:
Al Detall Investigacions. Cooperativa dedicada a les ciències socials, i conformada per un equip de sociòlogues i politòlogues. Es centren en la investigació social a través de les metodologies tradicionals (tècniques quantitatives i qualitatives) i d’aquelles amb caire innovador (investigació acció-participativa, enfocament post-social, etc.).
DIVULGACIÓ DEL PROCÉS PARTICIPATIU
Un dossier il·lustrat per DIFONDRE aquest projecte

Durant les diferents activitats comptarem amb l’acompanyament de Paula Rodríguez Zapata, il·lustradora i dissenyadora, amb experiència en cooperativisme i Economia Solidària.
Volem realitzar un dossier (en paper i digital) com a relatoria gràfica que plasme i divulgue allò més rellevant d’aquestes Jornades.
