Crònica de les jornades “Una Economia per a la Vida”

Durant el passat maig es van realitzar en diferents punts del País Valencià tres trobades per aprofundir sobre algunes temàtiques claus per l’Economia Solidària i els moviments socials valencians. Amb aquestes activitats des de XEAS s’ha pretés facilitar i acompanyar la generació d’espais de trobada en qüestions clau en la transició ecosocial que ens interpel·la.

CURES AMB PERSPECTIVA COMUNITÀRIA

A Castelló de la Plana s’agruparen diferents projecte incipients que aborden les cures amb una perspectiva comunitària per conéixer alguns projectes inspiradors i nodrir-se dels seus coneixements. Comptarem amb la participació de:

  • La Ciutat Invisible, expertes en acompanyament de projectes de cures. Han participat per exemple en la iniciativa Prescrivim Cura Digna.
  • La Cooperativa de consum +65, que dona serveis persones jubilades i o pensionistes, a fi de millorar la qualitat de vida i allargar la seva autonomia.
  • Cooperativa de treball associat Ca l’abril, dedicada a l’àmbit de les cures a domicili i a l’assistència personal.
  • L’Oficina Vida Independent Sole Arnau Ripollés, dedicada a garantir els drets humans de les persones en diversitat funcional i necessitat de suports humans.

Pel que fa als projectes incipients participants destaquem El Telar-Consultoria Social, la Xarxa d’Assistents Personals “Sole Arnau Ripollés” i l’Associació Parque Lidón. Es tracta d’iniciatives comunitàries que volen contribuir a una nova organització social de les cures, basada en pràctiques més democràtiques i justes, des de la responsabilitat col·lectiva, la concepció de la interdependència com a condició humana fonamental i l’aposta per l’autonomia personal en la presa de decisions vitals.

HABITATGE COOPERATIU

Després d’haver detectat la necessitat de compartir coneixements entre diferents iniciatives de cooperativisme d’habitatge del País Valencià, s’oferí un espai per a un intercanvi d’aprenentages i experiències profitós a la Granja de Masphael. A més, aquesta jornada serví per a marcar nous reptes i objectius, donats els avanços aconseguits en matèria de regulació i finançament per part de les adminstracions públiques valencianes.

En concret participaren membres Resistir Godella, Resistir Sagunt, Àgora, Ítaca, Corriol, del Mas del Potro, el Poblao, Alicante Convivencia, la Llauradora i In love con la terra. Aquesta activitat s’organitzà junt amb la Coordinadora Cohabitem, la Coordinadora per la regulació amb finançament públic del cohabitatge valencià, la qual agrupa als projectes de cooperativisme d’habitatge valencians.

La jornada abordà diferents aspectes com allò organitzatiu, la gestió emocional i de les cures, la viabilitat econòmica, els aspectes jurídics, i altres qüestions d’interés. Finalment es van plantejar algunes propostes de futur com ara la necessitat de professionals per a totes les cooperatives, tindre protocols d’acollida, el treball en xarxa amb grups de treball, les aliances amb altres col·lectius que treballen el dret l’habitatge com són la PAH, o el Sindicat de de llogateres, etc.

SOBIRANIA ALIMENTÀRIA I CONSUM RESPONSABLE

Finalment a Picassent a l’espai de L’Aixada com eixida, diverses iniciatives relacionades amb la sobirania alimentària i consum responsable, es trobaren per coneixer-se i posar en comú la situació i les problemàtiques amb què es troben, a més a més, es posà en comú allò que els projectes poden aportar per superar aquestes problemàtiques. El final de la jornada abordà les expectatives dels participants pel que fa a una xarxa de projectes.

De Castelló participaren l’Associació Connecta Natura, la Cooperativa La Somniada, l’Horta del Rajalor i la Fundació Noves Sendes de Betxí. Pel que fa a València comptarem amb el supermercat cooperatiu Som Alimentació, Per l’Horta, CERAI, el grup de consum el Cabasset de Gandia, Nittúa, Verd de Terra de Xàtiva, i la xarxa llauradora de les comarques centrals. Finalment d’Alacant vingueren del supermercat cooperatiu Biotremol de Sant Vicent de Raspeig, la xarxa d’agroecologia d’Alcoi, la finca Paulonies d’Alcoraya. També participaren entitats que abasten tot el País Valencià, com són la Plataforma per la Sobirania Alimentària i la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG).

SEGUIM ENDAVANT

Aquestes activitats s’han portat endavant gràcies al finançament de les subvencions de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, d’ajudes per al finançament d’actuacions d’implementació i promoció dels objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 destinades
a entitats sense ànim de lucre. Cal subratllar que al llarg de les activitats es comptà amb un espai infantil dinamitzat per la tallerista Carmen Gimeno. A més, se cercaren aliances amb espais relacionats amb iniciatives socials com l’Aixada com eixida, així com amb inicatives presents al mapa Tornallom com és el cas de La Granja de Masphael..

Per part de l’organització s’espera donar continuïtat a aquests tipus de trobades. Així doncs, XEAS té entre les seues prioritats facilitar que els projectes econòmics i socials amb vocació transformador tinguen noves oportunitats per consolidar-se, enfortir-se i fer passes endavant, sempre atenent a les seues necessitats. En concret esperem seguir a partir del setembre amb el projecte “Idearia Valenciana, utopies d’anar per casa” del que prompte esperem donar més notícies.

Desplaça cap amunt

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca