Per un 8M que pose totes les vides al centre

Davant d’un sistema generador de desigualtats i opressions des de REAS Xarxa de Xarxes proposem una transició cap a nous models on l’equitat sigui un element central en les relacions entre persones, comunitats i pobles, així com amb el planeta.

Una nova carta de Principis més solidaris i feministes

L’any 2022 vam aprovar la nostra nova Carta de Principis de l’Economia Solidària després d’un procés de més de dos anys en què es va fer una revisió en profunditat des d’una perspectiva transformadora.

En aquest sentit, volem que aquests principis estiguessin a l’alçada dels canvis que demana la ciutadania en un moment en què han saltat alarmes tan importants com la climàtica, la situació global de les cadenes de cures, i la desigualtat i la pobresa de la que són víctimes especialment les dones i les nenes. És per això que hem volgut dialogar amb altres moviments que treballen per aquest canvi cultural, com el moviment feminista o l’ecologista per donar una resposta conjunta a les urgències i els reptes ecosocials que s’han convertit en una prioritat per a la pròpia sostenibilitat de la vida.

Des del que anomenem activisme econòmic, volem visibilitzar i promoure la nostra voluntat transformadora a partir de pràctiques econòmiques que responen al nostre compromís amb l’Equitat, el Treball Digne, la Sostenibilitat Ecològica, la Cooperació, el Repartiment Just de la Riquesa i el Compromís amb el Entorn.

Per aquest 8M destaquem les següents propostes

 1. Fomentar l’equitat que implica garantir el dret de totes les persones a no estar sotmeses a relacions basades en la dominació, sigui quina sigui la seva condició socioeconòmica, de gènere, orientació i identitat sexual, edat, cultura, origen, creences, llengües, situació legal , capacitats… així com qualsevol altra característica objecte de discriminació.
 2. Reconèixer la igualtat d’oportunitats, condicions i tracte per garantir el dret de tota persona a viure una bona vida des dels principis d’universalitat i singularitat, així com dels seus interessos i necessitats vitals.
 3. Reconéixer els treballs en plural, productius i reproductius, professionals i voluntaris, remunerats i gratuïts.
 4. Fomentar el repartiment de totes les feines (remunerades o no), l’equiparació del valor social i econòmic del treball productiu i reproductiu, i la distribució equitativa de la renda com a garantia d’una bona vida.
 5. Promoure una nova organització social de les cures que en garanteixi la provisió des de la responsabilitat compartida i el repartiment dels treballs a les esferes privada, comunitària i pública.
 6. Impulsar empreses horitzontals, diverses i democràtiques que impulsin la participació, el lideratge cooperatiu i el pensament crític, posant atenció en els processos i en les relacions, incorporant a la cultura organitzacional treball digne, la salut emocional i la necessitat de donar i rebre cures.
 7. Reconèixer la naturalesa com a subjecte de drets, és a dir, col·locar els éssers vius i la reproducció de la vida al centre de tot procés social i econòmic.
 8. Afirmar que tota activitat humana és ecodependent, per la qual cosa se’n reconeixen els límits ambientals i es promou el compromís de convivència positiva amb l’entorn natural i el manteniment de la seva riquesa en el present i en el futur.
 9. Fomentar els processos de cooperació que afavoreixen la coresponsabilitat, el treball col·laboratiu, els sabers compartits i l’aprenentatge mutu; valors i pràctiques necessàries per a la construcció d’organitzacions i d’iniciatives alternatives, així com per al desenvolupament d’un model socioeconòmic solidari, igualitari i divers.
 10. Enfortir i cuidar els vincles i el treball en xarxa entre les mateixes persones i entitats de l’Economia Solidària, així com les aliances amb altres xarxes amb què construir un subjecte econòmic, social i polític de caràcter solidari, feminista, antiracista i decolonial.
 11. Visibilitzar i desenvolupar pràctiques ecofeministes al territori, a més de contribuir a la construcció de comunitats no sexistes ni discriminatòries.
 12. Establir entre les iniciatives de l’Economia Solidària i l’entorn relacions col·laboratives, equitatives i respectuoses.

Per tot això, convidem totes les organitzacions, empreses i persones de l’ESS a celebrar aquest dia ia participar a les diferents accions de tots els territoris de l’estat.

Per una Economia Solidària i Feminista que posa la vida al centre! Per un activisme econòmic que posa la vida al centre!

Desplaça cap amunt

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca