Jornada Cooperativisme d’habitatge: moment d’oportunitat o d’estancament?

Diferents organitzacions i moviments socials venen situant el dret a l’habitatge en l’agenda pública, denunciant les vulneracions habituals d’aquest dret. En aquest context, es fa més necessari que mai la construcció d’alternatives no especulatives que transformen els models d’accés i tinença de l’habitatge, entenent-se aquesta com un bé d’ús i no com una mercaderia.

Al fil d’aquesta realitat, des del projecte cooperatiu Domèstiques i la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària del País Valencià hem organitzat, amb el suport de l’Ajuntament de Castelló, una jornada per abordar els reptes amb què es troba el cooperativisme d’habitatge al País Valencià.

Amb el subtítol de la Jornada “Moment d’oportunitat o d’estancament?”, les organitzadores pretenem posar al centre del debat les reivindicacions amb què es troben les iniciatives existents, així com escoltar les veus de diferents administracions al voltant d’aquesta qüestió.

En concret la cita tindrà lloc el dimecres 16 de novembre en la sala d’actes del Menador (Avinguda de l’hort dels corders, Castelló de la plana) de 09.00 a 14.00 hores i es podrà seguir pel canal de Youtube de l’Ajuntament.

Així, la jornada començarà amb una conferència sobre el model de cooperativa com a possible garant del dret a l’habitatge, a càrrec de Domèstiques, un projecte format per les cooperatives valencianes El Rogle i Crearqció. També participaran diferents cooperatives d’habitatge de tot el País Valencià (la Llauradora de Castelló, les companyes de REAS Alicante Convivencia i Corriol de València), responsables de la Conselleria d’Habitatge de la Generalitat Valenciana i experts en cooperativisme i dret a l’habitatge.

Al País Valencià hi ha al voltant de 18 projectes d’aquest caire agrupats en la Coordinadora “Cohabitem”, centrada en aconseguir finançament públic per a aquest tipus de projectes, així com un marc legal que les regule. De fet, el passat 11 d’octubre es manifestaren a València per a reclamar l’aprovació de la Llei d’habitatges col·laboratius, la qual continua sense tramitar-se.  

POSANT CONTEXT:

  • L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús és una alternativa d’accés a l’habitatge front a les formes tradicionals del lloguer o la compra. Es perfila com una de les ferramentes clau per garantir el dret a l’habitatge als nostres pobles i ciutats.
  • És un model que es basa en els conceptes de propietat col·lectiva front a propietat individual i en el dret d’ús de l’habitatge front a la possessió d’aquest.
  • La seua gestió i estructura estan fonamentades en l’organització cooperativa i sense ànim de lucre per proveir d’habitatge digne i a un preu assequible a les persones sòcies de la cooperativa.
  • Aspira a ser l’alternativa que sitúa al centre a les persones i un espai d’oportunitat per establircol·laboracions públic-cooperatives, per tal de treball per l’interès general il’assoliment deldret a l’habitatge digne i de qualitat.
  • Parlem d’iniciatives d’habitatge en moltes ocassions vinculades als principis de l’economia social i solidària, sense ànim de lucre i gestió democràtica de les habitants, que aspiren a transformar el model habitacional. 
  • Projectes col·lectius que aposten per promocionar l’habitatge cooperatiu com a ferramenta per a la transició ecològica i justícia social, desenvolupant accions a través de tres eixos de treball: la sostenibilitat ambiental i l’eficiència energètica; la comunitat i el retorn social; la diversitat, la inclusió i la perspectiva de gènere.

Extret de la web de Domèstiques.

Desplaça cap amunt

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca